tisdag, januari 27, 2009

Baka med kornmjöl

Det finns väl ingen som bakar med kornmjöl nu för tiden? Nog för att kornet mättat många munnar genom tiderna och är både gott och nyttigt, men bakegenskaperna är väl inte de bästa? Degen höjer sig inte (så till tunnbröd fungerar det nog bra!) och brödet blir "kort" och smuligt, ungefär som när man bakar snabbrört bröd med bakpulver...

Lösningen som vi kan ta till är dels skållning av kornmjölet, dels stor inblandning av vete. Då kan man alldeles uppbart få ett fantastiskt mjukt, saftigt, lite segt bröd men en otrolig smak av korn som man sällan eller aldrig smakar "nu för tiden"!
Följande recept kommer ur boken "Brödälskare"


Guldkornet (med ngn enstaka förändring som vanligt...)


dag 1: skållning.
3dl kokande vatten hälls över 1,5dl kornmjöl och får stå över natten eller åtminstone tills det kallnat.


dag2:
30g jäst
2½ tsk salt
1msk kallpressad rapsolja
ca 8-9dl dinkelsikt
3dl kallt vatten


Blanda ihop ingredienserna från dag 1 och två på sedvanligt vis och arbeta degen ordentligt (för att slippa "bakpulver-bröd-konsistensen") Degen ska vara kladdig. Låt den jäsa under duk ett par timmar.


Tryck ur luften ur degen med handen och lägg i brödformar som fylls till hälften ungefär. Låt jäsa till dubbel storlek. Grädda sedan i 250 grader med en långpanna med vatten i bottnen av ugnen, tills innertemp 96 grader.

Spännande och gott bröd som är mkt enkelt att göra, vad mer kan man önska!?

2 kommentarer:

Familjen Andersson sa...

inte? Jag bakar med kornmjöl!

Linda Färnevik sa...

Härligt! Kul att ngn gör det, tycker att man sällan (eller nästan aldrig) ser recept med kornmjöl, och jag visste knappt att det fanns i en vanlig mataffär *skäms*