måndag, januari 12, 2009

För kung och fosterland...

Slut på min praktik nu, så det blev till att dränka sorgen =) med arbete i skogen trots blåsigt och jäkligt gråväder. Idag blev det ett lite regälare pass på 3 timmar.

Ett 20-tal furustock skulle lunnas fram ur ett skogsparti, hyfsat lätt terräng att dra i men ofta svårare där stocken skulle sättas fast, där det var stenigt/trångt/brant/mkt grenar mm, det är tur att Dimma blivit duktig på att backa intill och sedan stå still! Det var också betydligt längre sträcka som varje stock skulle förflyttas, ca 300m istället för max 50m som tidigare.

Utöver detta skulle kälkarna hem med klentimmer. Barmark och blött är egentligen inte rätt tillfälle för kälkarna eftersom vi måste gå ett antal hundra meter på grusväg innan vi åter kommer in på gräs igen, men eftersom det ska regna och sedan frysa på, och kälkarna var lastade så kändes det nödvändigt att få hem eländet.

Enkellkälken vållade inga större bekymmer, men dubbelkälken däremot... Den var tung för Dimma att dra i skogen/på gräs men på gruset tog det stopp. Efter mkt pepping tog hon i för kung och fosterland (för det måste man väl i en sele märkt med rikets 3-kronor, eller hur!? =)) och tog sig framåt, men gisses vad hon fick kämpa. Det skulle jag velat ha på bild, för det var häftigt! =)
_______________________________________
Ytterligare några stopp blev det innan vi nådde det räddande gräset, men det är verkligen en duktig häst jag har! Hon gör alltid sitt yttersta när jag ber om det, även om hon själv egentligen tycker det känns omöjligt.
__________________________________________
Hon har även kommit på att körningen är arbete, då uppför man sig och gör det man ska =). När det gäller ridningen däremot kan man tramsa lite, för det är ju bara lek.(!?) T.ex. så reagerar hon inte på halv storm när det är arbete på g, dvs selen på, men med ryttare på ryggen hade hon fjantat runt som en annan arab. =) Det är lustigt det där, förra jag nordsvensken hade precis samma åsikter om allvar och lek. Är det nedärvt i de nordsvenska generna tro? =)
___________________________________________
Lyckan över nya selen är också stor, Dimma drar mkt bättre, sänker sig och tar i på alldeles rätt. Dagens prestation hade hon inte lyckats med i sin gamla sele, det är jag ganska säker på!

Inga kommentarer: