tisdag, maj 12, 2009

Vem sa att det skulle vara enkelt?!

Nu är det total familjelycka i hönhuset, flera av hönorna har fått smått, däribland två förstagångsmammor som verkar sköta sig mer än väl!

Svarthönsen och deras nykomlingar
Appenzellerhönsen och ungdomarna, 6-12 veckor gamla. Men... vem har sagt att det är enkelt att få fram kycklingar på naturligt vis?! Ja inte jag i alla fall. Man måste passa och fixa och trixa, så ingen höna blir bortkörd från sina ägg, av en annan höna eller än värre ungtupp som känner för lite... kuckeliku i redet, om man säger så. För det tenderar att resultera i krachade ägg alt mosade kycklingar. Sedan finns det de hönor som glömmer i vilket rede de ruvar i, och lägger sig någon helt annan stans efter matpaus. Sådan är ena gotlandshönan. Och så finns det hönor som mosar ägg. Som slänger kycklingar i väggen av misstag i ren mativer... och så vidare och så vidare.

Så nog tusan är det enklare med maskin, man vet var äggen är, att de är varma, och sedan var kycklingarna är. Men... det här är mycket mysigare!

3 kommentarer:

Elin Gilenmyr sa...

Vilka fina grupper man blir ju avis värre.:)

Kram Elin

Linda Färnevik sa...

Dina grupper blir också jättefina (såklart, det är ju jag som fött upp dem *fnissar*) när de växt upp lite! men jag förstår att du blir otålig att de små ska växa till sig!

Elin sa...

Fast de äldre kycklingarna börjar ju växa till sig.men de får gärna bli stora nu.:)