torsdag, november 28, 2013

Aylas torsdagsvägning 9,5v

Förra torsdagen stannade vågen på 4,3kg. Idag på 5,4kg! +1,1kg på en vecka. Utan att till synes ha lagt på sig, bara vuxit massor! Sanslöst hur fort de växer, de små liven!

Ända sedan hon kom har hon varit mer eller mindre dålig i magen. Ibland "bara" chokladpudding, i bland flytande, och många gånger per dygn därtill, runt 7 ggr. Och det är kanske i mesta laget även för en valp. Hon har fårr diarsenyl från veterinären, och eftersom hon är helt opåverkad, och växer minst sagt väl, ska det inte vara något att bry sig om, veterinären säger att det är omställningen.

Vi har kommit igång att träna lite med koppel vilket oftast går hel okej, och miljötränar på enkla ställen (olika skogsmiljöer etc) Hon tyckte utomhus var minst sagt läskigt i början, men det är väl inte så konstigt när man tillbringat sina första 8 veckor inne. =) I trädgården rör hon sig i alla fall helt obekymmret sedan 1 vecka tillbaka, och nu börjar det bli full fart även på främmande ställen, efter en stunds försiktiga studier.

Här kommer lite bilder, tagna sedan sist! Jag tycker verkligen man ser hur mycket äldre hon ser ut på de senare bilderna, jämfört med de allra första här nedan!
Kallt med första snön! Tur att det finns små löjliga tröjor... =)
Liten hund med stort ben!
Urgott!
Ayla använder Toolah som huvudkudde
...och tvärt om =)
Bus med Sune
det varierar vem som är överst
Just nu är de jämnstora. Om ett år, kommer Ayla säkert väga 6ggr så mycket!
Underliga sovställningar är Aylas specialitet
Klättrar uppför stenarna i fårhagen
Sötnosen!
Snodde mattes handskar och la sig och tuggade i gräset
Full faaaart! (snart lyfter hon =) )
Bus med Toolah
nej då, Toolah tänker inte äta upp Ayla även om det ser så ut på bilden
Toolah har tröttnat, men inte Ayla
Stoooor pinne
Spännande!
...och god! Tycker Toolah, som aldrig annars är intresserad av pinnar. Men i sällskap av valp så...!


onsdag, november 27, 2013

Belöningsleksaker

Ännu något som jag kommit igång med att sy det sista! Belöningsleksaker i ett antal olika modeller, med genomgående nylonband för att hålla för mycket kamp och slit! Hittills har de testats av ett antal regälare hundar: rotweiler, dobberman och ervuren, och de håller bra!

 Det som skiljer de här kampleksakerna från de flesta andra liknande som finns att köpa, är att fårskinnet kommer från våra svenska, ekologiska får och är berett i Sverige (Tranås). Djuren har haft det bra och gått ute med sina mammor hela livet, och människorna som berett skinnen har haft goda arbetsvilkor och vettig lön. 

Vill du också köpa en riktigt bra belöningsleksak med mervärden? Gå in på hemsidan för priser och beställning! www.alebergs.se 



torsdag, november 21, 2013

Fonstren är på plats!

Utsidan blev klar först, medan det inne såg minst sagt shabby chick (med betoning på shabby ;-) )
Nu är foder och lister i alla fall på plats, och jag ska försöka få tummen ur att måla dem under vintern också, trots att målning inte är det roligaste jag vet. ;-)
Utsidan i vinterskrud, dagen till ära. Måla får vi av naturliga skäl göra till våren.



onsdag, november 20, 2013

nr 22

Tävling känns lite avlägset nu när Toolah varit sjuk och allt, men det var ändå lite roligt att se hur vi ligger till inför nästa års SM. Det kommer hända oändligt mycket med poängen framöver, och de här kommer knappast att räcka till en kvalplats, men det är ändå roligt att se sitt namn såpass högt upp på listan! =)


måndag, november 18, 2013

Tillökning! Välkommen Ayla!

Vi har blivit med bebis! Världens sötaste, goaste (vildaste. busigaste. och med sylvassa tänder) lilla Ayla har flyttat in. 8 veckor gammal igår, och mestadels golden med en gnutta flat-blod i ådrorna.

När hon kom hade hon inte sett annat än insidan av ett rashus, så allt nytt är lite läskigt första gången. Att gå ut var otäckt. Hon stod på trappen ett tag och skakade först. Men 5 min senare sprang hon omkring, och nästa gång hon kom ut for hon runt i trädgården som om hon aldrig gjort annat. Så det ska nog bli bra det här!
 Det är tröttsamt att upptäcka världen!
 Första köttbenet hanterade hon med bravur, trots att hon är uppvuxen på torrfoder





tisdag, november 12, 2013

Fönsterbyte

Det händer saker!
sovrumsfönstren
hallen. Blir ett helt annat intryck med de här spröjsade fönstren!

tisdag, november 05, 2013

Fönsterbytet på gång!

Det är snart ett år sedan de nya fönstren levereades och nu äntligen är faktiskt själva fönsterbytet igång också. Bättre sent än aldrig. Den utvändiga målningen får dock vänta tills våren av naturliga skäl. ;-)
Det blir så skönt att slippa sådant här! Sprickor. Hål. Mögel mellan rutorna... Fönster som inte går att öppna (och om det skulle råka gå att få upp dem, går det aldrig mer att få igen dem.) Jag kommer inte att sakna de gamla fönstren!

fredag, november 01, 2013

Potatislov och Odlingarna 1 november 2013

En gång i tiden hade barnen potatislov från skolan, för att hjälpa familjen med upptaget av potatis. Den traditionen har vi uppräthållt genom att ta upp sista potatisen nu på höstlovet (det tog dock bara ngn timme, men ändå! ;-) ). Mycket och fin potatis blev det, och i år gör jag ett nytt och bättre försök med att spara egen sättpotatis av sorterna nedan: Rocket, Cherie och Blue Bell.
Vi har även höststädat hela köksträdgården med hjälp av grannen med barn, och förstås lille Virre som grävde som besatt, allra helst precis där vi försökte gräva/rensa. Jag vet att det egentligen är bättre att avstå städningen och ta det till våren, men jag vet också hur svårt jag har att ta tag i det hela när våren väl kommer, när allt är övervuxet av ogräs, så det här känns som den bästa lösningen ändå för mig.

Vi fick skördat lite morötter; två olika lila sorter odlade vi i år, varav den hellila var rätt tråkig  i smaken. Inte så där söt som såväl jag som barnen vill ha morötter. Men kaninerna uppskattar dem, alltid något.
 Såväl morötter som polkabetor växte generellt dåligt i år. Det var torrt där i juni-juli, och jag vattnade faktiskt inte en enda gång, så jag får skylla mig själv litegrann.
 Annars står nu bara mangold, persilja, purjolök och jordärtskockor kvar i landet. Lite gödsel ska dit, och vitlöken ska i jorden, men sedan tar jag vinterlov från odlingarna!
Vad gäller växthuset, så har ungtupparna gjort ett bra jobb! Det är rensat och gödslat. När tupparna så småningom flyttat ut, ska det städas inför vintern, och sedan blir det vila där också.