tisdag, mars 25, 2014

Kalljästa våfflor

Våffeldagen idag, och då är det våfflor som gäller. Vi tjuvstartade lite i den gångna helgen och gjorde våfflor med en liten del kokosmjöl i, vilket blev väldigt gott men alldeles hopplöst att grädda då de inte höll ihop. (Löstes med ett par ägg och lite mer dinkel)

Idag skulle jag prova något nytt, att göra smeten på jäst och kalljäsa under en hel dag. Det visade sig att jag inte hade rätt ingredienser hemma utan det fick bli en improvisation. En otroligt lyckad sådan. De fick "vanliga frasvåfflor" att framstå som smaklösa disktrasor i jämförelse, och tålde att ligga i hög utan att bli ledsna och mjuka. Serverades idag med div matiga tillbehör, men fungerar nog bra med grädde och sylt också om man utesluter saltet.

Kalljästa frasvåfflor på fil (ca 16st)
20g jäst
6dl filmjölk
2dl vatten
5dl dinkelsikt
1dl dinkel grovt
Blanda till en jämn smet och ställ in i kylen 8-10h.
Blanda i 175g smält smör och ev en nypa salt (beroende på vad man tänker ha till)
Grädda som vanligt.



Inga kommentarer: